Nu doar politistii au nevoie de alcooltestere!

Nu doar politistii au nevoie de alcooltestere!

La prima vedere, de un tester alcoolemie ar avea nevoie doar un politist. In realitate, un alcooltester poate sa-i fie util si unui sofer, care vrea sa fie sigur ca nu risca nimic daca se urca la volan. Un alcooltest dupa o bauta cu prietenii se poate dovedi salvator – cel putin de pierderea unei sume de bani care numai mica nu e. Iar in caz de accident, chiar daca vina este a celuilalt sofer, cel care a „luat un paharel” (chiar daca a fost numai unul) va plati oalele sparte…

Principiul de functionare al acestor aparate (care sunt din ce in ce mai mici, mai performante si mai precise) este destul de simplu. Respiratia oricarei persoane care „a luat-o la bord” contine si alcool etilic (etanol). In interiorul alcooltesterului, care „capteaza” vaporii de alcool din respiratia persoanei care isi face (sau careia i se face) testul, alcoolul etilic este descompus in acid acetic si apa. Este exact reactia de transformare a vinului in otet, licid a carui componenta principala este exact acidul acetic. Alcooltesterul masoara cantitatea de acid acetic rezultata din reactie, iar mai departe totul se rezuma la aplicarea regulii de trei simpla – numai ca nu de vreun scolar plictisit, ci de niste dispozitive electronice foarte sofisticate.

Sunt destui cei care isi inchipuie ca pot pacali un alcoolester – unii mesteca marar, altii consuma usturio cu nemiluita. Prima „reteta” este doar o legenda urbana (desi una foarte veche) si nimic mai mult, iar a doua este intrucatva mai eficienta, pentru ca mirosul de usturoi acopera, pana la un punct, mirosul de alcool… daca nu a fost consumat prea mult! Daca insa nasul unui politist mai poate fi pacalit cu ajutorul usturoiului, etilotesterul, NU! Altii se bazeaza pe faptul ca „trag la cantar” mai mult decat „media pe tara”. Ce e drept, un om cu o masa corporala mai mare va avea nevoie de mai mult alcool pentru ca sa ajunga in aceeasi stare ca unul mai slabut (in ultima instanta, este vorba de concentratie, deci de procente). Dar cei care se bazeaza pe acest fapt sunt intotdeauna tentati sa intreaca masura, asa ca masivitatea nu le foloseste, pana la urma, la nimic. Mai sunt unii care isi inchipuie ca pot pacali un astfel de aparat daca toarna in ei apa cu galeata. Reteta functioneaza, ce e drept (pentru ca este si aici tot o problema de concentratie, iar surplusul de apa ajuta ficatul sa metabolizeze alcoolul), dar nu imediat. Pana organismul nu absoarbe alcoolul, nu conteaza cata apa ati consumat!

Deci, dragi soferi, amintiti-va ca e mai bine sa previi decat sacombati (mai ales in instanta de judecata) si comandati-va un alcooltester de la Comenzi.ro ! 

Share

One Response »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *