Lucruri de stiut la construirea unei mansarde

Lucruri de stiut la construirea unei mansarde

Mansardele constituie locuinte amenajate, la care inclinatia acoperisului este ascutita, iar spatiul in inaltime este mai redus in comparatie cu incaperile clasice. La origine creat in Franta in timpul Epocii Medievale, acest stil s-a dezvoltat in urmatoarele secole, cucerind toate continentele.

In mare, constructia unei mansarde locuibile in podul casei presupune urmatoarele elemente: casa scarii, ziduri despartitoare, izolare, diverse instalatii pentru utilitati si, bineinteles, finisaje pe gustul proprietarilor sau conforme cu destinatia spatiului amenajat sub acoperis. In orice caz, elementul care nu trebuie sa lipseasca este un sistem de drenaj al apei pluviale pentru acoperis bine pus la punct, pentru a preveni infiltratiile in acoperis si pereti si pentru a proteja interiorul.

Regulile de constructie trebuie respectate daca doriti ca spatiul creat sub acoperis sa fie practic:

– de exemplu, inaltimea utila trebuie sa fie in jur de 2.30-2.50 metri;

– in mod normal, se construieste un perete delimitator (in functie de panta) de minim 1.2 metri.  Pentru o panta sub 20 de grade, este important ca peretele sa aiba 1.5 metri, in timp ce pentru o panta de 45 de grade, ar trebui sa aiba cel putin un metru.

Va fi necesara o izolatie „ca la carte”, in scopul protejarii mansardei de vant si ploi, zgomot. Deoarece se stie ca aceasta zona a casei tinde spre acumularea de umiditate, se impune si realizarea unei ventilatii eficiente.

O izolatie bine efectuata contribuie la economisirea energiei electrice, protejand interiorul de temperaturile prea scazute sau prea ridicate. De asemenea, ajuta peretii sa respire, previne umiditatea si ii protejeaza de foc.

Indiferent pentru ce straturi de izolatie veti opta, este preferabil sa va adresati unui specialist in domeniu pentru realizarea lucrarilor!

Finisajele sunt si ele de mare importanta. De pilda, peretele unde se monteaza ferestrele de mansarda in panta trebuie continuat in plan vertical, pentru a facilita distribuirea uniforma a luminii naturale in intreaga incapere. De aceea, va sfatui sa alegeti doar materiale rezistente la umiditate si care sa nu incurajeze formarea condensului, ciuperci, igrasie sau mucegai. De regula, sub fereastra inclinata se va amplasa o sursa de caldura, ca strategie impotriva aburirii geamurilor pe durata sezonului rece. Iar in cazul in care intentionati sa amenajati acest spatiu sub forma unei bucatarii, este esential sa aveti si o hota, pentru a suplimenta ventilatia.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *