Festivalul Filmului European

Festivalul Filmului European

250x250Ajuns la cea de-a XVIII-a editie, Festivalul Filmului European, ffe.ro, debuteaza in acest an chiar de Ziua Europei. Festivalul ne aduce 42 de filme din 25 de tari si le puteti vedea in Bucuresti in perioada 9-15 mai sau Targu-Mures in perioada 16-18 mai. La seara de gala a festivalului care se va tine la Cinema Studio puteti viziona filmul grecesc Miss Violenta, un film foarte apreciat si premiat. Apoi proiectiile din Bucuresti vor avea loc la cinematografele Studio si Elvire Popesco, iar cele din Targu Mures la cinematograful Arta. Avem si noi doua filme documentare cu care
participam anul acesta, “Bucuresti, unde esti?” si “Cantece pentru un muzeu”. Mi-au starnit si mie curioazitata aceste titluri si am cautat pe pagina festivalului sa vad despre ce sunt. “Bucuresti, unde esti?” este un jurnal al evenimentelor din 2012, mai exact a protestelor din acest an pana la referendumul de demitere a presedintelui. Ca si subiect de documentar sincer nu imi place, mi-as fi dorit sa prezentam altceva la un astfel de festival dar imi place abordarea acestui subiect. Prezinta legaturile dintre niste oameni diferiti din punct de vedere profesional dar uniti de aceste proteste. Cel de-al doilea film romanesc prezent la festival “Cantece pentru un muzeu” pune in scena povestea a 4 pensionari cantareti de muzica polifinica care calatoresc pentru a sustine concerte si a-si promova primul si singurul lor album. Pe drumul parcurs intre concerte filosofeaza cu umor la vremurile trecute dar si la cele viitoare. Pare un film interesant si in acelasi timp amuzant, daca v-a trezit interesul il putet vedea in data de 13, iar “Bucuresti, unde esti?” in data de 11 la Bucuresti. Nu uitati sa le votati pe site-ul festivalului pentru “Premiul Publicului” (aici si aici). Mai multe detalii despre festival mai gasiti si pe pagina de facebook special creata.

Alte titluri care mi-au mai tras atentia ar fi: Fantomle din Piramida (Danemarca), Canibalul Vegetarian (Croatia), Ultimii pirati din Marea Neagra (Bulgaria), La limita de jos a cerului (Moldova, poate trebuia sa ii acord si acestui film o atentie mai deosebita), Straniul caz al Angelicai (Portugalia), 21 e metode de a distruge o casnicie (Finlanda), Soldatul Jane (Austria).

Aceste filme sunt alese pur si simplu dupa denumire dar mi-ar placea sa le vad pe toate in editia festivalului tinut la Lisabona.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *